Get Adobe Flash player

Partnereink

EFOP-1.8.20-17-2017-00032

Lelki egyensúly megteremtése a létavértesi EFI segítségével

Kedvezményezett neve: LÉT.A.MED Létavértesi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Szolgáltató Nonprofit Zrt.
Projekt címe: Lelki egyensúly megteremtése a létavértesi EFI segítségével
A szerződött támogatás összege: 39 963 040
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása:

A pályázó szervezet a LÉT.A.MED Nonprofit Zrt., melynek székhelye és egyben a projekt megvalósítási helye a Derecskei járás területén található Létavértes. A projektgazda által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat elsősorban az alapító települések lakosai veszik igénybe, de a járás valamennyi lakosa számára elérhetőek az ellátások. A pályázat célja, hogy hozzájáruljon a TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0023 azonosítószámú pályázat eredményeképpen korábban létrehozott Egészségfejlesztési Iroda minél hatékonyabb működéséhez. Az EFI mentális egészségfejlesztés funkcióval történő bővítésével segítséget kívánunk nyújtani az érintett településeken élők lelki egészségének fenntartásához, különösen a magas kockázatú mentális egészségproblémával küzdő csoportok számára. Célunk a lelki egyensúly megteremtéséhez szükséges szolgáltatások biztosítása, elérhetővé tétele a lakosság számára. Hazánk teljes felnőtt korú népességére jellemző egészségügyi problémákkal küzdenek a projekttel érintett településeken élők is, magas a daganatos betegségek, a magas vérnyomás, a reumatikus, a krónikus betegségekben szenvedők, valamint a mentális problémákkal küzdők aránya. A projektgazda által működtetett EFI hosszú távú célja, hogy a Derecskei járás, ezen belül a LÉT.A.MED Zrt.-t alkotó nyolc település lakosságának egészségi állapota javuljon A fenti célok eléréséhez nagyban hozzájárul EFI hatékony működése, funkcióbővítése. Az EFI a helyi döntéshozó szervekkel, az alap- és szakellátásban dolgozókkal, a társadalmi szervezetekkel szorosan együttműködve számos egészségfejlesztő tevékenység, programsorozat megszervezését és lebonyolítását teszi lehetővé.

A projektbe bevont szakmai megvalósítók, a tervezett közösségi programok, tevékenységek segítségével szeretnénk az itt élőknek reményt adni, hogy van kiút a kilátástalannak tűnő élethelyzetekben is.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. 05. 31.
A projekt azonosítószáma: EFOP-1.8.20-17-2017-00032
A projekt kezdete: 2018. 06. 01.
A támogatási alap: ESZA

Klubok

Gellei Lászlóné klubja

Diabetes klub

Miért fontos 2019-ben a cukorbetegség témájával fokozottabban foglalkozni?

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, melynek oka, hogy a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot hasznosítható energiává alakítani. A cukorbetegek száma Magyarországon bő egy évtized alatt a kétszeresére nőtt, mára eléri az egymillió főt.

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei:

  • 1-es típusú cukorbetegség esetén a fokozódó szomjúság-, éhségérzet, vizelet mennyiség megnövekedése, drasztikus súlycsökkenés, erős fáradtságérzés, melyek rendszerint napok, hetek alatt jelentkeznek.
  • 2-es típusú cukorbetegségnél a tünetek lassan, évek, évtizedek alatt fejlődnek ki, mint a kifejezett szomjúság- és éhségérzet, gyakori vizeletürítés, ingerlékenység, látásromlás, bőrviszketegség, gyulladásos folyamatok, sebek lassú gyógyulása, megnő a fertőzésre való hajlam, kéz- és lábzsibbadás.

Számoljon a szövődmények lehetőségével!

A klubfoglalkozások helyszíne: Érmellék Egészségcentrum, Oktatóterem (4281 Létavértes, Baross u. 7.)

diabetes-klub-min

 

Pesti Andrea klubjai

Egyedülállóként gyermeket nevelők klubja

A rendezvény célja: hogy a szülők a mindennapi életben használt gyermeknevelési módszereket, technikákat egymás között megosszák, tapasztalatokat adjanak át egymásnak a bevált gyakorlataikról, és arról is számoljanak be, hogy mi az, ami kudarcba fulladt. A foglalkozásokat tartók pedig rendszerezzék az ismereteket, információkat nyújtsanak új lehetőségekről, módszerekről.

egyedülállóként-gyereket-nevelők-klubja-min

Nőnek lenni jó!

Programunkkal igyekszünk segíteni, támogatni a nőket. Megbecsüljük, értékeljük őket és törődünk velük. Minden életkorban próbálunk valami fontosat adni, legyen szó az önértékelés erősítéséről vagy a mások általi elismerésről, mentális vagy fizikai támogatásról. Hiszünk a közösség értékteremtő erejében. Programjainkban inspiráló példákat mutatunk be, ilyen például a Richter Aranyanyu Díj is. Arra törekszünk, hogy minden kezdeményezésünk, cselekedetünk egy boldogabb, megbecsültebb, elismertebb és kiegyensúlyozottabb női társadalom kialakítását és fenntartását támogassa.

nőnek-lenni-jó!-min

Lelkünk titkai művészetterápiás csoport

A foglalkozások során a gyógyítás a művészetterápia eszközeivel történik. A terápián részt vevők nem a megszokott gyógyítási folyamatot, hanem szinte játékot élnek át. Ez egy közvetlenebb, barátságosabb légkört biztosít a terápiában résztvevők és a terapeuta között. Az elkészült egyéni művekkel és ezek történeteivel láthatóvá válik, hogy egy jól irányított csoportfoglalkozás milyen érzelmeket, gondolatokat ébreszthet a páciensben, ami segít a gyógyulási műveletben. A művészetterápiát eszközként is tekinthetjük, ami segítség számunkra a betegségek mélyebb vizsgálatához.

lelkünk-titkai-művészetterápiás-csoport-min

Drogprevenció, tanácsadás

A serdülő fiatalok körében egyre elterjedtebb a drogok-és az alkoholok fogyasztása. Ezért kellő figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyerekek megismerjék ezen szerek káros hatásait is, amelyek hosszútávon testi és lelki következményekkel járnak. Az előadás a rendőrség biztonságra és egészségre nevelő programja keretén belül egy általános tájékoztatót adott a drogok és az alkoholok káros hatásairól, következményeiről. További témák az előadáson:

  • A drogok hatásai, hatásmechanizmusai.
  • Drog- és alkohol függőség
  • Elvonási tünetek
  • Designer drogok
  • Mi a különbség a drogok, a mérgek és a gyógyszerek között

drogprevenciós-klub-min

Pozitív gondolkodás program

Az alábbi témákban szervezünk előadást havi egy alkalommal:

  • A stressz kezelésének fontossága gyermek- és serdülőkorban
  • A munkahelyi stressz megelőzésének megközelítései
  • A munkahelyi stressz problémája
  • Hatékony iskolai programok a stressz kezelésére
  • A mentális egészség megőrzése és fejlesztése időskorban
  • A mentális problémák és betegségek megelőzése
  • Az alkoholfogyasztás primer prevenciója, jelentősége a mentális egészségfejlesztés keretében
  • A depresszió és a szorongás primer prevenciójának lehetőségei gyermek- és serdülőkorban
  • A fizikai aktivitás és a mentális egészség fejlesztése

A klubfoglalkozások helyszíne: Érmellék Egészségcentrum, Oktatóterem (4281 Létavértes, Baross u. 7.)

pozitív-gondolkodás-program-min

Dr. Samu Erzsébet klubjai

Vigyázat, ovis gyerekkel vagyok! – Szülők klubja

Célja többek között, hogy változó időközönként tartalmas 1 órát együtt töltő szülők tapasztalatot, véleményt tudjanak cserélni, hogy tanácsot kérhessenek és kaphassanak egymástól és szakemberektől az őket foglalkoztató időszerű gyermeknevelési, tanulási, viselkedési kérdésekben. Mindezt kötetlenül, hangulatos, baráti légkörben.

vigyázat-ovis-gyerekkel-vagyok-min

Vigyázat, kamasz a gyerekem! – Szülők klubja

Célja többek között, hogy változó időközönként tartalmas 1 órát együtt töltő szülők tapasztalatot, véleményt tudjanak cserélni, hogy tanácsot kérhessenek és kaphassanak egymástól és szakemberektől az őket foglalkoztató időszerű gyermeknevelési, tanulási, viselkedési kérdésekben. Mindezt kötetlenül, hangulatos, baráti légkörben.

vigyázat-kamasz-a-gyermekem-min

Józanul jobb! – Alkoholproblémákkal küzdők önsegítő csoportja

A klub célja a kényszeres gondolkodás megelőzése, az optimizmus felerősítése, a társas kapcsolatok ápolása hatékony problémamegoldás, megbocsátás, konfliktuskezelés, stressz oldás. Prevenciós kiadványok terjesztése. A leszokni vágyók támogatása esetleges szakambulanciára történő továbbítása. Ezen foglalkozások előre egyeztetett időpontban történnek.

józanul-jobb-min

Boldogan jobb! – Krízishelyzetűek önsegítő csoportja

A foglalkozás azoknak a személyeknek, családoknak és hozzátartozóknak szól, akik krízis helyzetbe kerültek, illetve a közvetlen, akinek az életében krízishelyzet alakult ki. Elsődleges célja a folyamat megállítása, illetve a kialakult helyzet elkerülése és a társadalomba történő re-integráció elősegítése.

boldogan-jobb!-min

Együtt a depresszió ellen – Kötetlen beszélgetések

A kötetlen beszélgetések alkalmával a kliensek részére segítséget szeretnénk nyújtani a mentális egészségügyi problémák, a depresszió leküzdéséhez. Segítünk a hozzánk fordulóknak a depresszió felismerésében, közösen próbáljuk megtalálni, hogy mi állhat a lelki problémák hátterében.

együtt-a-depresszió-ellen-min

Soha ne add fel! – Öngyilkosság megelőzésére irányuló egyéni foglalkozások vezetése

A workshop keretében közösségeknek, baráti társaságoknak, osztályoknak prevenciós előadást szervezünk.

A klubfoglalkozások helyszíne: Érmellék Egészségcentrum, Oktatóterem (4281 Létavértes, Baross u. 7.)

soha-ne-add-fel-min

Varga Gabriella klubjai

Kismama torna-relaxációs gyakorlatok várandósoknak

A torna a várandósság önfeledtté tételének és a szülésre való kiváló felkészülésnek a módszere, amely a jóga ősi gyakorlatait és dél-amerikai természeti népek szülést megkönnyítő technikáit ötvözi. A kismama torna foglalkozás tartalmazza a folyamatos, könnyed mozgással végzett gyakorlatokat, valamint a kismama szülésre való testi-lelki felkészülésének szempontjából nyugtató légző gyakorlatokat, relaxációs elemekkel átszőtt testi-lelki ellazulási technikákat. Jóga alapú kismamatorna az órarendben heti 2 alkalommal.

kismama-torna-min

Kiégés elleni mozgásterápiás program dolgozók részére

Az aktív mozgás az egészség, az optimális élettani funkciók, a normális testtömeg megtartásának alapvető biztosítéka. A fizikai aktivitás a pszichés állapotra is pozitív hatást gyakorol. Mindezért nagyon fontos, hogy a dolgozó ember életmódjába beépüljön és hogy azt a lehető legtovább jellemezze a fizikai aktivitás. Számtalan betegség (csontritkulás, ízületi betegségek, elhízás stb.) akadályozható meg az aktív mozgással.

A klubfoglalkozás helyszíne: Érmellék Egészségcentrum, Tornaterem /4281 Létavértes, Baross u. 7./

kiégés-elleni-mozgásterápia-min

Előadások

2019. március 26., 17.00.

Oláhné Mednyánszki Krisztina: Életkrízisek az önismeret és az asztrológia tükrében
Helyszín: Létavértes Városi Könyvtár és Művelődési Ház (4283 Létavértes, Rózsa u. 1.)

2019. május 14., 17.00.

Vida Ágnes: Békés dackorszak, hisztikezelés.
Helyszín: Létavértes Városi Könyvtár és Művelődési Ház (4283 Létavértes, Rózsa u. 1.)

2019. június 13.

Tamás Rita Ne Pánikolj! Sportolj!
Helyszín: Létavértes Városi Könyvtár és Művelődési Ház (4283 Létavértes, Rózsa u. 1.)

2019. június 26., 17.00

Dr TóthMartinez Adrienne Testi egészségünk kulcsa a lelki egyensúlyunk. Hol találom a boldogság kék madarát?
Helyszín: Létamed

 

leta-mozdulj-logo

Széchenyi 2020 infoblokk