Get Adobe Flash player

Partnereink

Rehaker

EFOP-2.2.19-17-2017-00081

LÉT.A.MED Létavértesi Kistérségi

Járóbeteg Szakellátó és Szolgáltató

Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

EFOP-2.2.19-17

Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése

Projektazonosító:             EFOP-2.2.19-17-2017-00081

Támogatás összege:         296.899.540 Ft

Támogatás intenzitása:    100%

Projekt címe:                    LÉT.A.MED N. Zrt. járóbeteg szakellátó szolgáltatásainak fejlesztése

A projekt bemutatása:

Álmosd, Bagamér, Esztár, Hajdúbagos, Kokad, Létavértes, Monostorpályi, Pocsaj települések önkormányzatai közösen pályázat keretében hozták létre 2009-ben a LÉT.A.MED Zártkörűen működő részvénytársaságot, mely a térség legnagyobb beruházása. A nyolc Hajdú-Bihar megyei település közel 20 ezer lakosának álma vált valóra azzal, hogy Létavértesen kistérségi járóbeteg szakrendelő létesült. A társaság fő célja, hogy hozzájáruljon elsősorban a társasághoz csatlakozó települések társadalmi, gazdasági fejlődéséhez, az életminőség javításához, az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

Jelen projekt konkrét célja a járóbeteg-szakellátásokhoz szükséges orvostechnikai eszközök, informatikai berendezések, beszerzése, a meglévő műszerpark bővítése, fejlesztése. A projekt specifikus célja, hogy javuljon a településen elérhető szakellátások minősége, színvonala. A projekt átfogó célja egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférés területi kiegyenlítése, a szakellátás területén jelentkező szolgáltatáshiányok megszüntetése. A versenyképesség növelése a megyeszékhelyhez, Debrecenhez képest. Jövő kép a térségben élők egészségügyi állapotának javítása, a területi egyenlőtlenségek csökkentése, a megbetegedési, halálozási mutatókban jelentkező területi különbségek mérséklése. A folyamatok nem érhetőek el a lakosságközeli, korszerű ellátások biztosítása nélkül.

Projektünk keretében az alábbi tevékenységek megvalósítását terveztük:

  • Új orvostechnikai eszközök beszerzése
  • Infokommunikációs fejlesztések megvalósítása (beleértve a fogyatékos személyek ellátását megkönnyítő infokommunikációs fejlesztéseket is)
  • Kiegészítő szolgáltatások igénybevétele mind az projekt előkészítő, mind pedig annak megvalósi időszaka alatt a sikeres megvalósítás érdekében

Célunk, hogy a kistérségi járóbeteg-szakellátó központ definitív és lakosság közeli szemlélettel a szakmai-gazdasági kihívásoknak eleget téve tudjon működni, mely célt az egymásra épülő és egymást kiegészítő szolgáltatások és tevékenységek folyamatos fejlesztésével, korszerűsítésével kívánunk elérni.

A projekt segítségével elérni kívánt hosszú távú tervek:

  • az epidemiológiai mutatók javítása;
  • a morbiditási-mortalitási mutatókban jelentkező területi különbségek mérséklése;
  • a vezető halálokok, a keringési betegségek és a daganatok számának csökkentése (szűrés, diagnosztika segítségével);
  • az aktív korúak korai halálozásának csökkentése;
  • a helyben végzett definitív ellátások arányának növelésével, a lakóhelyükön, valamint az ahhoz közel ellátott betegek arányának növelése;
  • a betegségek gyógyulási idejének lerövidítése, foglalkoztatottak táppénzes napjainak csökkentése;
  • a foglalkozási megbetegedések miatti rokkantosítások számának csökkentése, csökkent munkaképességűek rehabilitációjának az elősegítése;
  • A lakosság egészségi állapotának javítása a háziorvosokkal közösen végrehajtott célzott szűrőprogram keretében (népegészségügyi-, és felvilágosító programok végrehajtása).

A fejlesztés hatására jelentős mértékben javulni fog a térségben élők egészségügyi ellátásának lehetősége, a számukra igénybe vehető szolgáltatások elérhetősége. Ennek hatására nemcsak a betegségben szenvedők, hanem szűkebb és tágabb környezetük (család, baráti kör, szomszédok, munkatársak, stb.) helyzetére is pozitív változások következhetnek be.

A projekt 2023. október 31. napján fejeződik be.

 

Széchenyi 2020 infoblokk